Hi-Fi avdio sistemi

Hi-Fi avdio sistem, prvinski avdio sistem, ki postreže z najvišjo kakovostjo glasbe.

Glasba je v današnjem svetu zahvaljujoč novim tehnologijam enostavno dostopna skoraj na vsakem koraku, največkrat oddaljena le za pritisk gumba na našem pametnem telefonu, tablici oz. prenosnem Hi-Fi predvajalniku. In čeprav nam vse te naprave močno lajšajo življenja počasi ugotavljamo, da za to posredno le plačujemo neko ceno. In kakšna je ta cena? V smislu glasbe izgubljamo privilegij uživanja v njej v vsej strasti in veličini, subtilnosti in uglajenosti, ki je bila prenešena na snemalni trak.

Ultimativna muzikaličnost? Na žalost največkrat izpuščena lastnost modernih prenosnih čudes, kar nekoliko preseneča glede na dejstvo, da se pri izboru televizorja nebi našlo veliko število ljudi, ki bi se v današnjem času zadovoljilo z manj kot HD kakovostjo slike.

Kako se lotiti nakupa novega avdio sistema?
Kaj sploh potrebujem in kakšen doprinos ima določena komponenta k celotnemu zvočnemu rezultatu?
Kupiti boljše zvočnike ali boljši ojačevalnik?
Čeprav so to najpogostejša vprašanja, odgovor na njih ni enostaven.

Zvočniki
Obstaja jih veliko; izdelani so iz različnih materialov ter postojijo iz različnih oblik. Kako izbrati prave?
Prvo vprašanje naj se nahaja v navezavi s prostorom. V kako velikem prostoru in kje bodo zvočniki stali. Na tak način bomo izbor omejili med regalne/kompaktne zvočnike in samostoječe zvočnike.

Izbor je širok naša naloga pa, da vam poiščemo najboljši zvočnik za vaš prostor in postavljeno ceno. Naše izkušnje so bogate in s tem razlogom najraje kombiniramo sisteme sestavljene iz zvočnikov proizvajalcev FOCAL, Neat Acoustics, Q Acoustics, Indiana Line, Monitor Audio... Vsak izmed omenjenih proizvajalcev ima v svojem razredu izjemno močnega predstavnika kar pripelje do varnega nakupa.

Ojačevalnik
Ojačevalnik je motor vašega avdio sistema, ki poskrbi, da vhodni signal iz CD predvajalnika, mrežnega predvajalnika oz. gramofonskega predojačevalnika ojača do mere, da zvočniki lahko pretvorijo električni signal v zvok.
V osnovi jih ločimo med Stereo Integrirane ojačevalnike ter ločene sisteme sestavljene iz predojačevalnika ter Stereo močnostnega ojačevalnika oz. predojačevalnika ter dveh ločenih Mono močnostnih ojačevalnikov. Delitve gredo tudi na ojačevalnike razreda A, AB in D ter tranzistorske in ojačevalnike na elektronike.

Kako med vsem izbrati pravega?
Prvi pogoj naj se navezuje na vaš življenjski stil. Bo ojačevalnik prižgan skozi cel dan ali ga boste uporabljali le v namenski avdio poslušalnici in ga prižigali le za seanse poslušanja? Elektronike so znane po svojem mehkem žametnem zvoku, se pa obrabljajo in skozi življenjsko obdobje spreminjajo karakter. D razred je energetsko najvarčnejši, lahko pa zveni nekoliko "tanko". Izbor ojačevalnika naj se navezuje na izbor zvočnikov, saj bo le dober ojačevalnik lahko razkril dejanski potencial vaših zvočnikov. V naši ponudbi boste našli ojačevalnike proizvajalcev:
MOON by Simaudio - eden izmed naših osebnih izborov in izbor pravih ljubiteljev glasbe
CHORD Electronics - angleški proizvajalec inžinersko dovršene vrhunske avdio elektronike s svojim specifičnim ultra visoko frekvenčnim namenskim napajalnim sklopom
Sugden Audio - cenovno dostopni ojačevalniki razreda A nad katerimi se navdušujejo ljubitelji prave rock glasbe
PRIMARE - Vodilni švedski proizvajalec avdio opreme v D razredu. Kombinacija njihovih ojačevalnikov z nekaterimi nekajkrat dražjimi zvočniki naravnost osupne
DENSEN - Danski proizvajalec, ki stavi na veliko zalogo električne energije in osupne z močjo ter hitrostjo

Predvajalniki
CD predvajalniki, gramofoni in mrežni predvajalniki, slednji opciji sta med vsemi trenutno najpogostejši izbiri. Prodaja CD predvajalnikov je v zadnjem času močno upadla z razlogom ponudbe visoko resolucijskih datotek, ki jih je mogoče kupiti na spletu. Seveda pa pri tem ne gre zanemariti dejstva, da lahko kakovostni CD predvajalnik iz ploščka "iztisne" še nikoli slišane detajle. Le po pravem, dovolj kakovostnem predvajalniku se je potrebno uzreti.

Mrežni predvajalniki
Vsekakor največji preskok v sodobnem Hi-Fi svetu. Ne le, da v veliki meri spremenijo domači konzervativni Hi-Fi sistem v novodobni avdio sistem s širokim naborom digitalnih vhodov, možnostjo predvajanja glasbe s prenosnega diska oz. USB ključka, blestijo predvsem v zmožnosti predvajanja digitalnih datotek z vašega domačega Media strežnika (NAS-a) in predvajanje Internetnih radijskih postaj. Konfiguracije (število vhodov, možnost upravljanja) so seveda odvisne od proizvajalca ter modela naprave. Nekateri proizvajalci so mrežne predvajalnike razvili celo do te mere, da slednje omogočajo upravljanje celotnega Hi-Fi sistema preko aplikacije na pametnem telefonu oz. tablici. Kanadski proizvajalec Simaudio MOON je pri dizajniranju svojih mrežnih predvajalnikov storil še korak naprej in v sistem integriral storitev TIDAL*, ki za mesečno naročnino nudi praktično neomejen nabor glasbe v CD kakovosti.
Mrežni predvajalniki v naši ponudbi:
Marantz - cenovno najugodnejši mrežni predvajalnik z osnovnimi funkcionalnostmi in digitalnim vhodom za možnost priklopa dodatnega digitalnega vira na Hi-Fi sistem
Primare Prisma - High Fidelity mrežni predvajalnik. Proizvajalec nudi tudi mrežni modul, ki se lahko vgradi v njihov integrirani ojačevalnik in poskrbi za minimalistični izgled Hi-Fi sistema s popolno konfiguracijo. Sistem ob enem postane popolnoma nadzorovan preko aplikacije za pametne telefone in tablice.
MOON by Simaudio - ponudnik referenčnih mrežnih predvajalnikov z najširšim naborom funkcionalnosti (izjemno širok nabor digitalnih vhodov, DA pretvornik s podporo DSD datotek, nadzor celotnega sistema preko aplikacije, integrirana TIDAL storitev, multi-room funkcionalnost, možnost vgradnje predojačevalnika)

Mrežni predvajalniki za na pot (Streamers to Go)
Streamerji za na pot so popolnoma nov segment avdio opreme na trgu. Kot ljubitelju glasbe se vam je verjetno na službenem potovanju, oddihu ali popoldanskem sprehodu že ničkolikokrat zahotelo po poslušanju glasbe v visoki kakovosti.
CHORD Electronics je poskrbel za ultimativno izkušnjo poslušanja glasbe v Hi-Fi kakovosti tudi, ko ste na poti. CHORD Mojo enostavno opremite s CHORD Poly predvajalnikom in uživajte v glasbi visoke resolucije na poti. Če pa uporabljate prenosni ojačevalnik za slušalke CHORD Hugo2, lahko slednjega od jeseni letošnjega leta naprej opremite z dodatkom CHORD 2go. Se pa univerzalnost naprav tu še ne konča. Tako CHORD Mojo kot CHORD Hugo2 lahko brez težav uporabite v klasičnem Hi-Fi sistemu kot DA pretvornik, streamer ali pa celo kot predojačevalni del z vgrajenim DA pretvornikom in streamerjem. V nadaljevanju lahko CHORD 2go uporabite celo v kombinaciji s CHORD 2yu in sestav dveh komponent uporabite kot samostojen streamer, ki ga povežete s katerim koli DA pretvornikom oz. celo z CHORD Hugo M Scaler-jem.

Digitalno - Analogni pretvorniki (DAC)
Kaj sploh je DAC? Digitalno analogni pretvornik je praviloma vgrajen v vsaki napravi, ki deluje v digitalni domeni in v neki točki ponuja analogni izhod. Naj si bo to analogni izhod za priklop na Hi-Fi avdio sistem ali pa le priklop za slušalke. Ti vgrajeni DA pretvorniki so največkrat ozko grlo same naprave, saj proizvajalci pri vgradnji le-teh varčujejo in v naprave vgrajujejo najcenejše pretvorniško čipovje. Zunanji ločen DA pretvornik oz. Digital to Analogue Converter zajame izvorni zapis, ko je le-ta v digitalni domeni in ga s svojim vgrajenim pretvorniškim vezjem, ki se napaja popolnoma ločeno od same izvorne naprave pretvori in primerno obdela v analogni signal. DA pretvornik z ojačevanikom povežemo s pomočjo klasičnih analognih povezovalnih kablov. DA pretvorniki največkrat ponujajo širok nabor digitalnih vhodov. Z napravami, ki oddajajo digitalni signal jih lahko povežemo preko optičnega kabla, navečkrat pa jih povežemo z namenskimi digitalnimi koaksialnimi kabli medtem, ko jih z računalnikom povežemo neposredno z USB kablom in na tak način omogočimo računalniku, da visokoreslulativne zapise (FLAC, DSD) predvajamo na domačem Hi-Fi sistemu v maksimalni kakovosti.
Komu to delo najbolje zaupamo?
Brez dvoma delo pretvorbe digitalnega signala najbolje opravlja angleški proizvajalec CHORD Electronics.
Že njihov najmanjši predstavnik DA pretvorbe, ki se ob enem pohvali tudi kot prenosni ojačevalnik za slušalke CHORD Mojo delo opravlja z odliko.
CHORD Qutest, t.i. namizni DA pretvornik in po konstrukciji enak prenosnemu pretvorniku in predojačevalniku ter ojačevalniku za slušalke CHORD Hugo2 postavljata mejnik cenovno dostopnih DA pretvornikov.
Na voljo pa sta še CHORD Hugo TT 2 in ultimativni CHORD Dave, ki sta skupaj v kombinaciji s CHORD M Scaler-jem upravičeno v Hi-Fi omaricah vsakega pravega avdiofila.

Če ste zgornje stavke požirali enega za drugim je velika verjetnost, da ste že zasvojeni z avdio opremo :)
Vabimo vas, da nas obiščete in skupaj sestavimo optimalni sistem za vas.

Telefon: 01 721 40 10
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
mobile: +386 41 536 109

Naslov in ostale kontaktne informacije

*Za podrobne informacije, kaj storitev TIDAL v celoti ponuja, nas prosim kontaktirajte.

Zadnje novice